[OOo-nyhedsbrev] Verdens største open source projekt fejrer 5 års fødselsdag med OpenOffice.org 2.013. oktober 2000 blev verdens største open source-projekt søsat, og nu godt 5 år senere frigives den længe ventede OpenOffice.org 2.0. OpenOffice.org 2.0 indeholder en markant forbedret og mere brugervenlig brugergrænseflade, men det er bare toppen af isbjerget. Blandt de nye funktionaliteter kan nævnes:

* Understøttelse af OpenDocument - den åbne standard for kontordokumenter

* Komplet databaseapplikation

* Mulighed for at underskrive dokumenter med den digitale signatur (OCES-certifikatet)

* Forbedret understøttelse af bl.a. PDF-, MS Office- og WordPerfect-dokumenter

* Mulighed for at udvikle XForms – næste generations webformularer

* Sprogpakker, der giver mulighed for at skifte mellem mere end 40 sprog på brugergrænsefladen

”Frigivelsen af OpenOffice.org 2.0 er på mange måder et synligt bevis på, at projektet og produktet er modnet.”, udtaler Søren Thing Pedersen, der leder den danske projektgruppe. ”Den nye udgave introducerer helt ny funktionalitet samtidig med, at der er blevet plads til mange små og store forbedringer. Takket være indsatsen fra mere end 20 aktive oversættere er den danske udgave også modnet, og brugergrænsefladen, hjælpetekster samt en lang række vejledninger er nu færdigoversat.”

Den vigtigste forbedring ved OpenOffice.org 2.0 er understøttelse af OASIS' dokumentstandard OpenDocument. På opfordring af bl.a. EU er OpenDocument også ved at blive godkendt som ISO-standard.

”Offentlige myndigheder verden over er i stigende grad begyndt at stille krav til, at leverandører og softwareprodukter understøtter åbne standarder. Derfor har understøttelse af dokumentstandarden OpenDocument været et altafgørende krav til OpenOffice.org 2.0.” udtaler Søren Thing Pedersen. ”Allerede nu er OpenOffice.org med på listen over kompatible softwareprodukter, hvis næste eDag medfører krav om, at offentlige dokumenter skal udveksles i den åbne standard.”

OpenOffice.org 2.0 er bagudkompatibel med bl.a. OpenOffice.org 1.x- og MS Office-dokumenter, og OpenOffice.org 2.0 kan automatisk konvertere disse formater til dokumentstandarden OpenDocument.

Kontorpakken OpenOffice.org frigives under open source-licensen LGPL og kan frit hentes og uden begrænsning bruges af alle interesserede privatpersoner, organisationer og virksomheder.


Om OpenDocument

OpenDocument er en international XML-baseret standard for kontordokumenter godkendt af OASIS (the Organisation for the Advancement of Structured Information Standards). OpenDocument muliggør fri udveksling af dokumenter mellem softwareprodukter.

OASIS er IT-branchens internationale organ for e-handelsstandarder, og sponoreres af førende IT-virksomheder såsom Computer Associates, EDS, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, PeopleSoft og Sun Microsystems. OASIS' ”OpenDocument Technical Committee”, som er ansvarlig for udvikling og vedligeholdelse af OpenDocument-standarden, består i øjeblikket af Adobe, IBM, Sun Microsystems og et antal andre interesserede parter. Komiteen er åben for alle, som er interesseret i at deltage.

OASIS OpenDocument er desuden blevet anerkendt af et antal organisationer, som bl.a. omfatter EU, de franske ministerier for økonomi­, finans og industri, bystyrerne i München, Wien og Bristol, det israelske finansministerium, det brasilianske sundhedsministerium, Singapores forsvarsministerium, staten Massachusetts i USA samt firmaerne IBM, Novell, Red Hat og Sun Microsystems.

I slutningen af september 2005 blevet OpenDocument indsendt til International Organization for Standardization med det formål at gøre OpenDocument til en ISO-standard.


Om kontorpakken

OpenOffice.org er en komplet fri kontorpakke udstyret med alle de funktioner, som kendetegner moderne kontorpakker – dvs. programmer til tekstbehandling, regneark, diagrammer, præsentationer, tegninger samt databaser. OpenOffice.org er oversat til mere end 45 sprog, og kontorpakken kan frit hentes til en række operativsystemer heriblandt Windows, Linux og Mac OS X.

Dansk OpenOffice.org kan hentes fra http://da.openoffice.org. Her kan
alle interesserede også deltage i den danske projektgruppe.

Frigivelsen af OpenOffice.org 2.0 er en milepæl for den danske projektgruppe, DA.OpenOffice.org. OpenOffice.org 2.0 er således komplet oversat til dansk, hvilket betyder, at i alt 68540 tekststrenge i brugergrænsefladen og hjælpeteksterne både er oversat og kvalitetssikret. Den danske projektgruppe hjælper gerne andre med at oversætte OpenOffice.org til færøsk, grønlandsk og evt. islandsk.

Kontorpakken distribueres under open source-licensen LGPL, og det er frit for enhver at bruge, videreudvikle, ændre og redistribuere softwaren.


Om open source-projektet

13. oktober 2000 blev verdens største open source-projekt søsat, da Sun Microsystems frigav kildekoden til StarOffice til projektet OpenOffice.org. I dag bygger kontorpakken StarOffice på den kildekode, der udvikles af OpenOffice.org.

OpenOffice.org udvikles, supporteres og promoveres gennem et internationalt fællesskab af frivillige med Sun Microsystems som hovedsponsor. OpenOffice.org opererer via http://www.openoffice.org.
Sun Microsystems udvikler en stor del af OpenOffice.org, men projektet
tiltrækker i stigende grad frivillige deltagere samt andre it-virksomheder.
Senest har Google vist interesse for at hjælpe til med at udbrede
OpenOffice.org.

I dag har OpenOffice.org mere end 30000 registrerede deltagere på projektets e-postlister, 650 bidragsydere til kildekoden eller projektets websted og OpenOffice.org er blevet hentet mere end 49 mio. gang fra www.openoffice.org. Antallet af brugere overstiger antageligt
dette tal, da OpenOffice.org frit kan kopieres. På blot 5 år er
OpenOffice.org blevet den foretrukne fri kontorpakke for både private
brugere og virksomheder.


Yderligere informationer

Yderligere information samt international pressemeddelelse kan hentes på:
http://www.openoffice.org/press/2.0/index.html

For yderligere oplysninger om funktionaliteten i OpenOffice.org 2.0 se: http://www.openoffice.org/dev_docs/features/2.0/index.html

Yderligere oplysninger om OASIS OpenDocument kan læses på:
http://www.oasis-open.org/committees/tc_home.php?wg_abbrev=office


DANSK KONTAKT

Søren Thing Pedersen
Projektleder for Dansk OpenOffice.org
thing@openoffice.org

Leif Lodahl
Koordinator for dansk oversættelse af dokumentation til OpenOffice.org
lodahk@yahoo.dk

Finn Gruwier Larsen
Koordinator for dansk markedsføring af OpenOffice.org
finn@gruwier.dk


INTERNATIONAL KONTAKT

Jacqueline McNally (UTC +08:00)
Projektleder for markedsføring af OpenOffice.org
jacqueline@openoffice.org
+61 (8) 9474-3021

John McCreesh (UTC +01:00)
Co-projektleder for markedsføring af OpenOffice.org
jpmcc@openoffice.org
+44 (0)131 523 9218

Louis Suarez-Potts
Leder af OpenOffice.org-fællesskabet
louis@openoffice.org
+1 (416) 625 3843